Berging van hemelwater

lindenbosch-regenwaterBenut de mogelijkheden van regenwater! In de oudheid deed men niet anders.

Een groene woonomgeving is de uitdaging voor een duurzame samenleving. In de afgelopen eeuwen heeft de mensheid authentieke landschappen in vergaande mate verstedelijkt. Grote delen van ons landschap bestaan inmiddels uit verharde oppervlakten. Om ons heen zien wij steeds meer volledig verharde tuinen en terreinen. Bij grote regenbuien worden de problemen voor de samenleving zichtbaar door wateroverlast met de nodige schades tot gevolg.

Een oplossing begint bij een goede inrichting, waarbij er diverse regenwater systemen zijn ontwikkeld om regenwater te bufferen, infiltreren en hergebruiken. Lindenbosch tuinarchitectuur levert totaaloplossingen voor milieuverantwoord watermanagement.

Waar kunt u zoal aan denken?

  • hergebruik van regenwater voor toilet, wasmachine en tuinkraan;
  • vertraagd afvoeren van hemelwater door middel van infiltratieboxen;
  • aanleg van extensieve of intensieve daktuinen.

Natuurlijk zwemmen

lindenbosch-zwemvijverEen zwemvijver is mooi, milieuvriendelijk, gemakkelijk in onderhoud en biedt het hele jaar door plezier. Een zwemvijver is maatwerk en geschikt voor de (middel)grote tuin. Met een zwemvijver doet men niets anders dan wat onze voorouders gedurende duizenden jaren óók deden: zwemmen in écht water! Fris en helder water dat door de natuur zelf gefilterd en gezuiverd wordt. Zwemvijvers combineren het goede van twee werelden, namelijk het mooie van een tuinvijver en het gebruik van een zwembad.

Zwemvijvers worden in tegenstelling tot een traditioneel zwembad, door een natuurlijk plantenfilter gezuiverd. De beplanting van zwemvijvers is divers en kan bestaan uit oeverbeplanten, moerasbeplanten, waterplanten, zuurstofplanten, waterlelies en in beperkte mate drijfplanten. Voor een mooi eindresultaat is het essentieel dat vijverplanten op de goede plaats en diepte komen te staan.

Informeer dan naar de mogelijkheden die Lindenbosch tuinarchitectuur u kan bieden. Wie wil er bij warm weer nou niet even lekker zwemmen in zijn eigen tuin zonder het gehele jaar naar een betegelde bak te hoeven kijken? Is het zwemmen tussen kikkers en salamanders niets voor u, overweeg dan een natuurzwembad.


Naar de sauna

lindenbosch-saunaDe saunacultuur is al meer dan 2000 jaar oud en kent haar oorsprong in Finland. Het basisprincipe is de wisselwerking van hoge temperatuur, gevolgd door afkoeling. Doordat in de sauna de lichaamstemperatuur stijgt (ca. 1 ºC) worden bloedvaten verwijd, wordt de huid elastischer, verbetert de weerstand en wordt de water- en mineraalhuishouding van het lichaam positief beïnvloed. Kortom: de sauna is gezond!

De Finnen bouwen hun sauna zelf het liefst midden in de natuur waar de frisse buitenlucht nog eens extra verkwikt. Een ongebruikte hoek in de tuin kan met een eigen sauna veranderen in een bron van ontspanning. Een sauna is uiteraard goed te combineren met een zwemvijver.

Nordisch Fichte is de meest gebruikte houtsoort voor een sauna. Vuren groeit langzaam, heeft een fijne vezelstructuur, bevat weinig hars en heeft kleine noesten. Door deze eigenschappen kan het hout goed tegen extreme droogte en vocht.

Heeft u binnen geen ruimte, maar wel een prachtige tuin waar u helemaal tot rust wilt komen? Kies dan voor een sauna in uw tuin om het plaatje helemaal compleet te maken! Er zijn vele modellen beschikbaar, bijvoorbeeld een karakteristieke barrelsauna. Lindenbosch tuinarchitectuur zorgt dat de sauna op de best mogelijk ruimtelijke manier wordt ingepast in uw tuin.


Dak- en gevelgroen systemen

lindenbosch-groendak

Anders dan in de natuur, waar planten met hun wortels kunnen doordringen tot grote diepten om zo te voorzien in hun behoefte aan water en voedingsstoffen, kunnen ze dit op het dak doorgaans niet. De groendak systemen zijn zo ontwikkeld dat ze de natuurlijke omstandigheden zoveel mogelijk nabootsen en een duurzame leefomgeving creëren voor plant en dier. Een dergelijk systeem is opgebouwd uit een wortelbeschermfolie, een waterbufferende beschermmat, een drainagelaag, een filtervlies en een substraatlaag. Afhankelijk van de opbouwhoogte en toegestane maximale dakbelasting is bijna elke vorm van beplanting mogelijk (sedum, vaste planten, struiken, bomen).

Ook de gevel kan als basis dienen voor vegetatie. De gevelgroen systemen kunnen zowel binnen als buiten worden gebruikt met een afgestemde plantassortiment voor iedere omgeving. Naast esthetische aspecten zorgt gevelgroen, net als een groendak, voor meer diversiteit, een beter klimaat en een betere leefomgeving. Een verticale begroeiing vraagt om intensieve verzorging en regelmatig onderhoud, bijvoorbeeld het monitoren van de irrigatie en bemesting, het snoeien en inboeten van beplanting. Lindenbosch tuinarchitectuur kent de nodige leveranciers om uw dak en/of gevel om te toveren tot een groene beleving!


Energie van de zon

lindenbosch-zonnepanelenGroendaken en zonnepanelen kunnen elkaars werking versterken. De biodiversiteit op het groendak vergroot vanwege de schaduwplekken die door de panelen ontstaan, waardoor er een netwerk van verschillende microklimaten ontstaat. De fotovoltaïsche modules van de zonnepanelen werken efficiënter als gevolg van het koelende effect van een groendak.

Met zonnepanelen is een directe omzetting mogelijk van zonlicht naar elektriciteit waarbij verschillende situaties worden onderscheiden:

  • verbruikers worden direct aangesloten (bijv. een fontein);
  • door toepassing van een accu kan de energie worden opgeslagen en gebruikt wanneer dit nodig is (bijv. tuinverlichting);
  • via een omvormer de opgewekte energie direct aan het lichtnet leveren waardoor elektriciteit wordt bespaard (lagere energierekening).

Als installatie op uw dak niet visueel wenselijk is kan uw tuin uitkomst bieden. Voorwaarde is dat de gekozen locatie de gehele dag schaduwvrij moet zijn. Op een helling of in combinatie met vaste planten kan dit een mooi architectonisch effect zijn! Voor zonnepanelen op uw groendak of in de tuin bent u bij Lindenbosch tuinarchitectuur op het juiste adres.